Veilig de weg op in de herfst: 5 tips

Als er een jaargetijde is waarin u met veel verschillende weersomstandigheden te maken krijgt, dan is het wel de herfst. Harde wind, regen, hagel, en iets wat wellicht minder voor de hand liggend klinkt: laaghangende zon. Heerlijk op een terras, maar in de auto kunt u er behoorlijk last van hebben. Helemaal als die zon gepaard gaat met een nat wegdek. Daarom: 5 tips om veilig de weg op te gaan in het najaar.

Zorg dat u altijd een zonnebril in de auto heeft liggen

In de zomer denken veel mensen automatisch aan hun zonnebril, maar in de herfst is dat minstens zo belangrijk. De zon staat dan een stuk lager, waardoor uw zicht erg slecht kan worden. In combinatie met neerslag helemaal, omdat het licht dan op allerlei plekken weerkaatst. Bovendien kan het door regen glad worden op de weg. Dat is altijd al gevaarlijk, maar als het zicht ook nog eens slecht is, ligt een ongeluk nog meer op de loer. Altijd een zonnebril in uw dashboardkastje is dus geen overbodige luxe!

Stap niet vermoeid achter het stuur

In de herfst worden de dagen steeds donkerder, waardoor vermoeidheid meer op de loer ligt. Neem voldoende rust, rijd niet te lange stukken achter elkaar. En zorg dat u uw verwarming niet te hoog zet, want van warmte wordt u eerder slaperig.

Rijd nooit met beslagen autoruiten

Doordat er in de herfst vaak vochtige lucht in de auto hangt, beslaan autoruiten snel. Ga hier nooit de weg mee op, dit is gevaarlijk. Er staat dan ook niet voor niets een boete op. Zet de airco aan voor u gaat rijden, zodat de condens zo snel mogelijk verdwijnt. Heeft u geen airco? De verwarming op de hoogste stand zetten en de ventilator op de voorruit richten, werkt ook!

Check uw verlichting regelmatig

In de herfst rijdt u veel meer met uw lichten aan. Niet alleen omdat het steeds donkerder wordt, ook vanwege zichtbaarheid tijdens laaghangende zon. Koud weer kan er echter voor zorgen dat uw lampen ineens kapot gaan. Check ze daarom regelmatig én zorg dat u voldoende reservelampen in de auto heeft liggen.

Zorg dat u in een auto met veel grip rijdt

U doet er verstandig aan uw zomerbanden te verwisselen voor winterbanden als het herfst wordt. Hiermee heeft u veel meer grip op het wegdek, en dat kunt u wel gebruiken met al die verschillende vormen van neerslag. Bij regen kan de weg heel glad worden. Zo glad zelfs dat er aquaplaning ontstaat en uw auto onbestuurbaar wordt. Met goede banden onder uw auto, wordt de kans hierop minimaal. En wat dacht u van bladeren op de weg? Die lijken misschien onschuldig, maar kunnen voor flinke uitglijders zorgen. Veel grip is daarom erg belangrijk.

Sommige auto’s hebben van zichzelf al banden met voldoende grip voor in alle jaargetijden. De betrouwbare Subaru Outback staat er zelfs om bekend. Dankzij de Symmetrical-All Wheel Drive heeft u júist veel grip op natte wegen die bezaaid zijn met bladeren. Eens een proefrit maken? Ga dan naar proefrit aanvragen.

Symmetrical All-Wheel Drive

Controle leidt tot zelfvertrouwen en stabiliteit zorgt voor een wendbaarheid waarmee de Outback zich onderscheidt van de massa. De Subaru Outback heeft standaard Symmetrical All-Wheel Drive. Deze permanente aandrijving op alle vier wielen zorgt voor een betere controle ongeacht wegdek en omstandigheden. Het systeem kenmerkt zich door een optimale balans en dus precieze handling. Het lage zwaartepunt zorgt voor een bijzonder dynamisch en responsief rijgedrag. Symmetrical AWD maakt een buitengewoon communicatieve handling mogelijk en zorgt ervoor dat u gevaarlijke situaties gemakkelijker kunt ontwijken.