Tijdig vervangen van interieurfilter belangrijk voor veiligheid en gezondheid

Een veilige en aangename manier van autorijden gaat veel verder dan alleen een goede wegligging, een krachtige motor of prettige stoelen. Elke auto heeft onzichtbare voorzieningen die van grote invloed zijn op het comfort, de veiligheid en zelfs de gezondheid van de inzittenden. Het interieurfilter is zo’n onderdeel. Vaak vergeten, meestal onbegrepen en altijd onderschat. Subaru legt het belang uit van een schoon interieurfilter.

Verversen

Elk jaar het interieurfilter vervangen hoort bij de meeste automerken tot het standaard onderhoudsschema. Zo ook bij Subaru. Het Japanse merk adviseert om jaarlijks of om elke 15.000 kilometer het filter te verversen. Uit onderzoek blijkt dat slechts zo’n 27% van de automobilisten dat daadwerkelijk doet. Een verkeerde keuze omdat uit- of afstel gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid en de verkeersveiligheid.

Vette laag

Bij een schoon filter zal er minder snel een vette laag op de binnenzijde van de voorruit ontstaan waardoor de ruit minder snel beslaat en het zicht dus onder alle omstandigheden optimaal blijft. Zoals ook airco en ventilatie beter blijven werken bij een schoon filter. Een verstopt exemplaar kan zelfs leiden tot een doorgebrande ventilatormotor omdat het systeem zijn lucht niet kwijt kan.

Allergisch

Uit onderzoek blijkt dat bestuurders met een allergische reactie of hooikoorts zo’n 33% meer kans op een ongeluk hebben dan niet-allergische automobilisten. En dan hebben we het nog niet over het ontstaan van hoofdpijn of vermoeidheid door een oud luchtfilter. Een smerig filter is tevens een broeinest voor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen waardoor ongewenste gassen en bacteriën langer in het interieur blijven hangen. Uit onderzoek blijkt dat bij een vies filter de kwaliteit van de lucht in de auto tot vijf keer verontreinigder is dan de buitenlucht.

Interieurfilters

Er zijn verschillende soorten interieurfilters. Het filter met actieve koolstof houdt stof, bacteriën en allergenen het beste buiten. Bovendien zorgt dit type er voor dat vieze geuren niet tot het interieur kunnen doordringen. Subaru heeft zo’n actief filter voor onder meer de Forester, Outback, Subaru XV en Legacy en het is nauwelijks anders geprijsd dan het traditionele luchtfilter. Voor de volledigheid: dit koolstoffilter neemt in uitlaatgassen aanwezige stoffen als Benzeen, Tolueen en Ozon op en houdt 90% van de stoffen tegen. Een traditioneel filter houdt slechts 50% tegen.

Green cabin airfilter

Het is dus belangrijk om tijdig het interieurfilter te vervangen. Wie nog steeds twijfelt, kan bij ons terecht. Wij laten u door middel van een ‘snuifdoos’ het verschil ruiken tussen een traditioneel filter en een koolstoffilter (green cabin airfilter) en kunnen u uitleggen waarom het filter regelmatig moet worden verwisseld. Een verhelderende demonstratie, die alle twijfel omtrent de werking en de verschillen snel zal wegnemen.