Alles over vierwielaandrijving

Rijden op een winters wegdek, u doet het het liefst zo veilig mogelijk. Vierwielaandrijving biedt uitkomst. Dit systeem zorgt voor betere stabiliteit en voldoende grip, waar u ook rijdt. Maar er zijn verschillende varianten en welke past nou bij u?

Handmatig of automatisch

U heeft de keuze tussen inschakelbare en permanente vierwielaandrijving. De inschakelbare variant is vaak te vinden op auto’s die vooral ontwikkeld zijn als offroaders. Bij die modellen moet, op het moment dat het spannend wordt door gebrek aan grip, de vierwielaandrijving worden ingeschakeld. Is de vierwielaandrijving permanent, dan wordt er automatisch voor gezorgd dat u maximale grip heeft. Waar u ook rijdt. Omdat dit een hele comfortabele manier van rijden is, beschikken ook steeds meer offroaders over dit systeem.

Prestaties en veiligheid

De echte 4WD’s of 4X4’s zijn gebouwd om vooral als terreinwagen goed te presteren. Denk bijvoorbeeld aan een SUV van Jeep of Land Rover. De permanente vierwielaandrijving die we steeds vaker tegenkomen moet voor goede prestaties zorgen op elke weg: verhard en onverhard. Een goed voorbeeld van een auto die over zo’n systeem beschikt, is de Subaru Forester. Deze auto heeft, net als alle andere Subaru’s, symmetrische en permanente vierwielaandrijving.

Die symmetrie vraagt om enige uitleg: als de auto in de lengterichting in tweeën wordt gehakt, zijn de linker- en rechterhelft precies hetzelfde. De lengte van de aandrijfassen, de ophanging; alles is identiek. Daardoor ontstaat een perfecte balans bij accelereren, remmen en in bochten. Dat komt de veiligheid, de grip en de stabiliteit ten goede. En omdat de aandrijving permanent over vier wielen is, is de tractie altijd optimaal. Dat is beter en veiliger dan systemen die overgaan naar vierwielaandrijving op het moment dat het gevaarlijk wordt. Met permanente vierwielaandrijving wint u kostbare tijd, bijvoorbeeld bij belangrijke uitwijkmanoeuvres. Zo kunt u met het volste vertrouwen de weg op, want uw auto is er klaar voor. Altijd en overal.

Ervaar het zelf

Wilt u zelf eens achter het stuur kruipen om de kracht van Forester’s Symmetrical All Wheel Drive te ervaren? Dat kan tot en met eind maart tijdens de Subaru Winter Testdagen. U kiest uw favoriete Subaru en maakt uw ideale testrit.